dimecres, 11 de maig del 2016

Sobre la fam

Dimarts 10, els companys d'Acció contra la fam van venir a explicar-nos la seva experiència a l'Àfrica amb nens i nenes que, literalment, passen gana. De seguida vam advertir la paradoxa: estàvem parlant de gent que no té res per menjar, a un menjador. I el fet no és anecdòtic, si entenem el menjador com a símbol d'una societat que en té prou amb asseure's a taula per menjar. O aixecar-se i obrir la nevera per poder servir-se a voluntat. És evident que tots els nois i totes les noies saben que aquest fenòmen es dóna, i saben també que pel fet d'haver nascut en aquesta part del món tenim una sèrie de necessitats materials assegurades i que a d'altres llocs no. Però és igualment evident que és indispensable que ens ho repeteixin les vegades que calgui perquè no sigui només informació emmagatzemada a algun lloc recòndit del cervell sinó quelcom que col·labori a conformar la nostra personalitat i la nostra idea de món, que ens defineixi com a ciutadans del món.

En aquest sentit, l'escola hi ha de jugar un paper fonamental a l'hora d'ajudar-los a sentir-se part d'aquest món, i no individuus aïllats que van a la seva. Ajudar-los a ssumir la seva responsabilitat i a comprendre que tenim l'obligació de fer tot allò que estigui en les nostres mans per tal de desfer aquesta injustícia. Quan prioritzem valors i drets fonamentals ho fem amb la intenció que prenguin consciència de com és el món en el que viuen, no tant per canviar-lo com per coneixe'l amb profunditat per a poder-t'hi relacionar.

Per tot això, la iniciativa de Acción contra el hambre consisteix a organitzar una cursa amb patrocinadors que premiaran econòmicament cada volta que facin els participants al circuït. Lògicament, els diners seran destinats al seu projecte a lluitar contra la fam a diversos països de l'Àfrica.

Xavi





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada