diumenge, 12 d’octubre del 2014

VELOCITAT DE CREUER

Sembla mentida però estem arribant quasi bé a la meitat del trimestre. La setmana que ve ja haurà preavaluacions i d’aquí poc començarem a cantar nadales pel carrer. Amb aquesta calor que fa i aquest dies …..d’agost?, no sembla possible que tot això hagi d’arribar. I anem fent via, ja amb velocitat constant de creuer, a un ritme estable, sense córrer però sense pausa.
I ja tenim el primer objectiu del Centre d’interès d’aquest trimestre: El consum responsable. I tot seguit us deixo el manifest que ha redactat la Comissió. Perquè ho sapigueu, ho tenim penjat ja a la classe i aquesta setmana trobarem un raconet per llegir-lo tots plegats i parlar-ne.

MANIFEST CONSUM RESPONSABLE
El consum responsable és el consum moderat, informat, reflexiu i conscient de béns i serveis, és el que té en compte les característiques (edats, habilitats…) de cadascun de nosaltres i les nostres necessitats reals. Un consum responsable també és el que mira com s'ha fet un producte i les conseqüències socials, ecològiques i ambientals que pot tenir la seva producció i comercialització.
Des de ben petits rebem diferents missatges dels mitjans de comunicació, dels amics..., que ens inciten a comprar i consumir de manera mecànica productes que realment no necessitem o que són inadequats per la nostra edat. Hem de pensar en les nostres necessitats reals, i així aprendrem a renunciar, a prioritzar, a ser crítics davant les influències externes (modes, amics o publicitat), a controlar els nostres impulsos i a ser responsables. Això ens ajudarà a valorar més el que ja tenim, i a adonar-nos que el que realment ens fa sentir bé no és el que tenim sinó el que fem i el que som.
D'altra banda, cal ser conscients que un consum desmesurat pot comportar desequilibris socials (com les diferències econòmiques dins de la nostra societat i entre els diferents països) i ambientals (com la contaminació pels residus a l'aigua, l'aire, el sòl...), aspectes que es fan més visibles en temps de crisi com l'actual.
A Catalunya tenim el primer text normatiu a Europa (Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya), que recull una definició legal de “consum responsable” i que estableix com objectiu, millorar la qualitat de vida de les persones consumidores.

Més coses, el divendres passat vam gaudir d’un dia a Sitges esplèndid, un dia de gimcana cultural pel casc antic pel matí i de dinar a la platja per uns o en algun carreró de l’emblemàtica ciutat. Us passo algunes fotos a la plaça de l’església.

 












Ahir divendres van venir uns exalumnes del Patufet de fa dos anys i ens van parlar de la seva experiència després de l’ESO. Estan fent batxillerats diferents tots ells, un el Tecnològic, l’altre el Social i també el d’Arts escèniques. Uns bons consells que vénen de companys coneguts i que ja han viscut una mica més que nosaltres. Per cert, van haver preguntes molt interessants.
Mentrestant, seguim recollint les últimes fotos que queden per acabar d’enllestir tots el calendaris i portar-los a imprimir. Els pastissos i la fruita que venem els dijous i que preparem nosaltres mateixos, com ja sabeu, estan resultant un èxit.
El trimestre avança i nosaltres amb ell. Espero que puguem mirar de tant en tant al nostre voltant i observar el que està passant, el que estem fent...el que estem vivint. Temo que tot això, sense que ens adonem, esdevingui de sobte en un record . Hem d’aprendre també a mirar, a olorar, a gaudir del que fem. No només fer-ho.

Fins aviat!

Josep Cuervas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada